Instruktioner för vuxna

Grattis till barnet som nu kommer få chansen att lära sig något av det bästa som finns – nämligen att sätta sina pengar i arbete och se sina pengar växa! 

Ta dig tid att läsa igenom dessa instruktioner innan ni sätter igång.

Grunderna till Min Lilla Bank

Syftet med Min Lilla Bank är att barnet ska lära sig att om man inte spenderar alla sina pengar utan istället investerar en del av dem, så växer pengarna något magiskt sätt. 

Precis som för vuxna som har pengar investerade i exempelvis aktier så följer Min Lilla Bank samma princip, det vill säga att investerade pengar kan öka i värde. 

Som vuxen kan det vara frestande att lite för tidigt börja prata om spännande koncept som ränta-på-ränta, procent, och så vidare. Men för barnens skull så är det klokt att hålla det enkelt och roligt.

Det finns därför egentligen bara en enda enkel regel som vi behöver använda:

Så länge det finns pengar i Min Lilla Bank, så växer pengarna av sig självt!

Kom igång med Min Lilla Bank

Börja med att förklara för barnet vad den mystiska lådan är förnågot – En bank där pengarna kan växa av sig självt. Och att pengarna som växt kommer dyka upp i den lilla påsen som alltid måste ligga i banken. 

Om barnet redan har lite pengar att investera så är nu ett bra tillfälle att låta pengarna flytta in i banken. Annars kan en liten startgåva vara på sin plats. Eller så kan barnet få arbeta ihop lite pengar att investera, kanske genom att städa sitt rum?

Tips! Låt barnet ha hand om sin egen nyckel, men förvara den andra nyckeln på en säker plats ifall barnets nyckel skulle försvinna. 

Introduktion till Bankdagen

En gång i veckan, på bankdagen, öppnas banken för att kolla om pengarna har vuxit och om det finns något i den lilla påsen. 

Välj tillsammans med barnet vilken dag som ska vara bankdag. Lördag tycker vi själva fungerar bra. 

Förbered kvällen innan varje bankdag genom att lägga avkastningen i den lilla påsen när barnet sover.

Bankdagen – huvudattraktionen 

Var med när barnet öppnar sin bank och låt barnet undersöka hur mycket pengar det finns i påsen. 

Presentera nu vilka alternativ barnet har, här nedan är några förslag att utgå från:

  1. Ta ut avkastningen för att spendera den på något barnet tycker är frestande, kanske godis?
  2. Återinvestera hela eller delar av avkastningen genom att lägga tillbaka avkastning i banken så att de pengarna också kan få chansen att växa. 
  3. Tömma banken på alla pengar för att köpa något dyrt – då måste barnet skaffa nya pengar för att kunna få någon avkastning igen. Tomt i banken? Inga pengar i påsen!

Alternativ 2 är naturligtvis det bästa rent ekonomiskt, men ge barnet frihet och prata om konsekvenserna av respektive beslut. Det är då de lär sig på riktigt!

Investera nya pengar i banken

Julklappspengar och födelsedagspengar är perfekta kandidater för investerign i banken. 

Uppmuntra också entreprenörsskap och initiativ som kan resultera i mer pengar att investera. Exempel för inspiration som kan ske hemma på gatan:

  • Odla och sälj hemmagjorda pumpor lagom till Halloween.
  • Plocka kantareller och sälj till grannarna på gatan.
  • Sälja saft till förbipasserande en varm sommardag.

Vanliga frågor

Kan man se det som att avkastningen ersätter veckopengen?
Ja!

Hjälp! Imorgon är det bankdag och jag har inga kontanter hemma, vad ska jag ta mig till?
Psst. Om barnet inte har koll på exakt hur mycket pengar som finns i banken så kan man i en knipa helt enkelt flytta över lite pengar från banken in i påsen för avkastning. Men säg inte att vi tipsade om detta!

Hur många procent avkastning rekommenderar ni?
Enkla svaret är: ingen. Helt enkelt för att det inte spelar någon roll för syftet med Min Lilla Bank. Barnet behöver bara lära sig en sak – i banken växer pengarna.